Mąka żytnia razowa charakteryzuje się wysoką zawartością dobroczynnego błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit i usprawnia prawidłową przemianę materii. Zawiera również witaminy w grupy B. Możemy ją odnaleźć w pełnoziarnistym pieczywie, lecz pamiętajmy o tym, że nie każdy wyrób taki jest. Należy dokładnie przeczytać skład wyrobu. W czym jest lepsza od mąki pszennej? Zawiera mniejszą ilość glutenu, którego działanie jest znacznie osłabione.
Żytnie placuszki mają przyjemną strukturę, są miękkie i treściwe, bardzo łatwo się smażą i mają delikatny orzechowy posmak, który wspaniale komponuje się z wyrazistym cynamonem. Do podania wybrałam, pasujący do wszystkiego jogurt naturalny oraz suszoną żurawinę. Całość jest naprawdę pyszna :)
Wartości odżywcze* dla placuszków bez miodu i dodatków |
Składniki:
- 3 łyżki mąki żytniej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ewentualnie 1 łyżeczka miodu
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie
mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i
rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna,
można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, suszoną żurawiną oraz plasterkami jabłka oprószonymi cynamonem.
Smacznego!
*wartości odżywcze z portalu ileważy.pl
na ile to porcji przepis ? :)
OdpowiedzUsuńTak jak na zdjęciu :) 5-6 placuszków o średnicy ok. 6 cm :)
Usuń