Cudowny, błyskawiczny obiad lub kolacja :) Kruchy, soczysty kurczak podany z aromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym z nutą czosnku o pięknym kolorze, który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :)
Marynata:
- sok z dwóch pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego
- 2 łyżki miodu
Mięso:
- 700 g mięsa z kurczaka lub indyka
- sól
Do podania:
- 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego
- opcjonalnie kolendra, słodka papryka
W garnku wymieszać sok, skórkę z pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Wystudzić.
Mięso umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu i posolić. Przełożyć do plastikowej miski, zalać marynatą i wstawić do lodówki na min. 3 godziny lub dłużej.

Mięso pokroić na plasterki. Podawać z ryżem, polane sosem i posypane słodką papryką lub kolendrą.
Smacznego!
Przepis ze strony Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)