piątek, 27 lutego 2015

Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem

 Cudowny, błyskawiczny obiad lub kolacja :) Kruchy, soczysty kurczak podany z aromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym z nutą czosnku o pięknym kolorze, który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :)







 Marynata:
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • 2 łyżki miodu
Mięso:
  • 700 g mięsa z kurczaka lub indyka
  • sól
 Do podania:
  • 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego
  • opcjonalnie kolendra, słodka papryka
 W garnku wymieszać sok, skórkę z pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Wystudzić.

Mięso umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu i posolić. Przełożyć do plastikowej miski, zalać marynatą i wstawić do lodówki na min. 3 godziny lub dłużej.

Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika, ustawić  190*C, a gdy osiągnie wybraną temperaturę, ustawić 25 minut. podczas pieczenia kilka razy polać mięso marynatą po wierzchu. Sprawdzić widelcem, czy jest już upieczone. Wyjąć, przełożyć na deskę, a marynatę przelać do garnka. W kubku rozmieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 1 łyżką wody. Dodać do marynaty i wymieszać. Zagotować, trzymać na palniku do zgęstnienia. 

Mięso pokroić na plasterki. Podawać z ryżem, polane sosem i posypane słodką papryką lub kolendrą.

Smacznego!

Przepis ze strony Kwestia Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)