niedziela, 8 lutego 2015

Sałatka z kurczakiem, czerwoną fasolką i ogórkiem

 Pyszna i błyskawiczna sałatka, która posmakuje każdemu. Wystarczy usmażyć mięsko i boczek, dodać pokrojone ogórki kiszone, cebulę i fasolkę, wymieszać wszystko z kapustą pekińską i polać ulubionym sosem :) Przepis jest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :)



 

Składniki:
  • 400 g piersi z kurczaka lub indyka
  • główka kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g chudego boczku 
  • puszka czerwonej fasoli
  • 6 ogórków kiszonych (lub więcej w zależności od wielkości)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • sól
  • pieprz 
Sos czerwony:
  • 2/3 szklanki keczupu
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/2 łyżki oregano suszonego (do smaku)
Sos biały:
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku)
Sosy najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby smaki się "przegryzły".

Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy. 
 
Mięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę.  Kurczaka pokroić na kawałki o długości 3-4 cm, doprawić solą i pieprzem.  Wrzucić na patelnię i usmażyć. Gotowego kurczaka przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odciekł z tłuszczu.

Na tą samą patelnię wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek, smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił. 

Każdego ogórka przekroić na pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski.

Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)