Pyszna i błyskawiczna sałatka, która posmakuje każdemu. Wystarczy usmażyć mięsko i boczek, dodać pokrojone ogórki kiszone, cebulę i fasolkę, wymieszać wszystko z kapustą pekińską i polać ulubionym sosem :) Przepis jest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :)
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- główka kapusty pekińskiej
- 3 łyżki oliwy
- 100 g chudego boczku
- puszka czerwonej fasoli
- 6 ogórków kiszonych (lub więcej w zależności od wielkości)
- 1 średnia czerwona cebula
- sól
- pieprz
Sos czerwony:
- 2/3 szklanki keczupu
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/2 łyżki oregano suszonego (do smaku)
Sos biały:
- 1/4 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku)
Sosy najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby smaki się "przegryzły".
Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy.
Mięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka pokroić na kawałki o długości 3-4 cm, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Gotowego kurczaka przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odciekł z tłuszczu.
Na tą samą patelnię wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek, smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił.
Każdego ogórka przekroić na pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski.
Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)