Sałatka cezar jest znana i lubiana. Przepisów na nią jest bardzo wiele, a tak naprawdę składa się z kilku prostych składników. Jest również ciekawym pomysłem na wykorzystanie sałaty, która od kilku dni leży w lodówce i nam się przygląda. Sos koniecznie przygotujcie wcześniej, aby smaki zdążyły się "przegryźć" :)
Moje grzanki troszkę się przypiekły - wybaczcie :) |
Sos czosnkowy:
- 1/4 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku)
Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz lub przyprawa złocista do kurczaka
- sałata lodowa, roszponka lub miks świeżych sałat
- pomidor
- 2 kawałki bagietki
- oliwa
- oregano
- bazylia
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć wybraną przyprawą lub solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na oliwie. Przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Grzanki nasączyć oliwą (ok.1-2 na kromkę) posypać bazylią i oregano, upiec do chrupkości w tosterze lub opiekaczu.
Na dużym talerzu umieścić sałatę, ułożyć mięso, plasterki pomiodra, a obok grzanki. Polać sosem i podawać natychmiast.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)