poniedziałek, 16 lutego 2015

Muffinki waniliowe z płynną czekoladą i kruszonką owsianą

Przepisów na urocze babeczki nigdy za wiele! Dziś zapraszam na mięciutkie muffinki waniliowe z chrupiącą, owsianą kruszonką i gorącą, płynną czekoladą w środku. Jak zawsze - minimum wysiłku, a rezultat naprawdę zaskakujący. Obiecuję Wam, że na jednej się nie skończy!






Kruszonka:
  •  2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki muesli
W misce umieścić wszystkie składniki. Wyrobić ręcznie, rozcierając składniki tworząc swego rodzaju posypkę. Umieścić w lodówce na czas przygotowania muffinek.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki czekolady, każda kostka przekrojona na pół
 Przygotować ciasto - w jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek. W innej zmiksować olej, jajka i mleko. Składniki mokre wlać do suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Do silikonowych foremek lub papilotek ułożonych w formie wlać po 1 łyżce ciasta. Położyć pół kostki czekolady i przylać resztą ciasta. Posypać kruszonką.

Piec 30-35 minut w 180*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)