poniedziałek, 16 lutego 2015

Najprostsze ciasteczka maślane w dwóch wersjach

Przepis dla osób rozpoczynających przygodę z pieczeniem. Najprostsze, kruche ciasteczka maślane przygotowane z łatwo dostępnych składników. Idealnie pasują do kawy lub popołudniowej herbaty, bo nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż malutkie, domowe ciasteczko :)





Wersja maślana:
  • 120 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać  pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować kulkę i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąć. Łyżeczką nabierać niewielkie kuleczki, formować ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Spłaszczyć widelcem, można posypać grubym cukrem.

Wersja kakaowa:
  • 120 g masła 
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g ciemnego kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
 Mąkę, kakao i cukier przesiać do miski, dodać  pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować kulkę i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąć. Łyżeczką nabierać niewielkie kuleczki, formować ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Spłaszczyć widelcem. 

Piec ok 15 minut w 200*C.

Smacznego!

Przepis ze strony Moje Wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)