Przepis dla osób rozpoczynających przygodę z pieczeniem. Najprostsze, kruche ciasteczka maślane przygotowane z łatwo dostępnych składników. Idealnie pasują do kawy lub popołudniowej herbaty, bo nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż malutkie, domowe ciasteczko :)
Wersja maślana:
- 120 g zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować kulkę i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąć. Łyżeczką nabierać niewielkie kuleczki, formować ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Spłaszczyć widelcem, można posypać grubym cukrem.
Wersja kakaowa:
- 120 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 30 g ciemnego kakao
- 5 łyżek cukru pudru
Mąkę, kakao i cukier przesiać do miski, dodać pokrojone masło i szybko zarobić
ciasto. Uformować kulkę i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie
wyjąć. Łyżeczką nabierać niewielkie kuleczki, formować ciasteczka i
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Spłaszczyć widelcem.
Piec ok 15 minut w 200*C.
Smacznego!
Przepis ze strony Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)