Dziś podrzucam przepis na najprostsze, a jednocześnie cudownie miękkie, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej. Błyskawiczne w przygotowaniu - zawsze się udaje i długo utrzymuje świeżość :) Gorąco polecam :)
Składniki:
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, sodę, czekoladę i przyprawę do piernika, mieszamy. Do innego naczynia wlewamy olej, jogurt i wbijamy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Składniki mokre wlewamy do suchych i miksujemy tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach 25 x 10 smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 60 - 70 minut, w temperaturze 175*C, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia w formie.
Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Oryginalny przepis tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)