piątek, 6 lutego 2015

Murzynek korzenny z czekoladą

 Dziś podrzucam przepis na najprostsze, a jednocześnie cudownie miękkie, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej. Błyskawiczne w przygotowaniu - zawsze się udaje i długo utrzymuje świeżość :) Gorąco polecam :)







Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, sodę, czekoladę i przyprawę do piernika, mieszamy. Do innego naczynia wlewamy olej, jogurt i wbijamy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Składniki mokre wlewamy do suchych i miksujemy tylko do połączenia składników.

Formę o wymiarach 25 x 10  smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 60 - 70 minut, w temperaturze 175*C, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia w formie. 

Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Oryginalny przepis tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)