piątek, 6 lutego 2015

Cytrynowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

 Mięciutkie, wilgotne ciasto jogurtowe z nutką cytrynową z dowolnymi, ulubionymi owocami sezonowymi lub z puszki. U mnie były to brzoskwinie. Należy pamiętać o dokładnym odsączeniu owoców z syropu, aby ciasto nie namokło. Szybko, prosto, pysznie! :)







Składniki:
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • dowolne owoce: brzoskwinie, truskawki, jagody (u mnie brzoskwinie z puszki odsączone z syropu)
Owoce użyte do ciasta nie mogą być za duże. Należy je pokroić na cienkie plasterki/kawałki.

Blaszka powinna mieć wymiary 22x33 lub zbliżone. 

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać, i wymieszać razem z sodą i cukrem. W misce umieścić olej, jogurt, sok z cytryny, wbić jajko, dodać skórkę z cytryny, całość zmiksować. Masę jogurtową wlać do suchych składników i ponownie zmiksować do otrzymania gładkiej masy. 

Formę o średnicy 26 cm* wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. 

Piec 60-70 minut w temperaturze 160*C.

*u mnie forma z kominkiem, ale nie jest to konieczne.

Źródło przepisu tutaj.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)