Mięciutkie, wilgotne ciasto jogurtowe z nutką cytrynową z dowolnymi, ulubionymi owocami sezonowymi lub z puszki. U mnie były to brzoskwinie. Należy pamiętać o dokładnym odsączeniu owoców z syropu, aby ciasto nie namokło. Szybko, prosto, pysznie! :)
Składniki:
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 400 g jogurtu naturalnego
- 500 g mąki pszennej
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru pudru
- dowolne owoce: brzoskwinie, truskawki, jagody (u mnie brzoskwinie z puszki odsączone z syropu)
Owoce użyte do ciasta nie mogą być za duże. Należy je pokroić na cienkie plasterki/kawałki.
Blaszka powinna mieć wymiary 22x33 lub zbliżone.
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, i wymieszać razem z sodą i cukrem. W misce umieścić olej, jogurt, sok z cytryny, wbić jajko, dodać skórkę z cytryny, całość zmiksować. Masę jogurtową wlać do suchych składników i ponownie zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
Blaszka powinna mieć wymiary 22x33 lub zbliżone.
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, i wymieszać razem z sodą i cukrem. W misce umieścić olej, jogurt, sok z cytryny, wbić jajko, dodać skórkę z cytryny, całość zmiksować. Masę jogurtową wlać do suchych składników i ponownie zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
Formę o średnicy 26 cm* wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce.
Piec 60-70 minut w temperaturze 160*C.
*u mnie forma z kominkiem, ale nie jest to konieczne.
Źródło przepisu tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)