niedziela, 1 lutego 2015

Klasyczne pancakes amerykańskie

Tradycyjne, amerykańskie pancakes. Bardzo popularne w USA i Kanadzie, gdzie spożywane są z syropem klonowym, sosem czekoladowym lub dżemem. W oryginalnym przepisie jest zwykła mąka pszenna, ale ja pozwoliłam sobie użyć wersji pełnoziarnistej :) Bardzo polecam :)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • *ewentualnie pół łyżeczki cynamonu

Rozgrzewamy patelnię. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy małe porcje i smażymy bez tłuszczu na złotobrązowy kolor.

Podajemy ułożone w wieżyczkę, z dżemem, serkiem lub owocami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)