środa, 25 lutego 2015

Czekoladowe placuszki owsiane z masłem orzechowym, twarożkiem i bananem

 Będąc na dicie lub po prostu zdrowo się odżywiając staramy się eliminować białą mąkę z naszego jadłospisu. Zastępujemy ją mąką pszenną pełnoziarnistą lub żytnią - i na tym pomysły się kończą :) Dziś chciałabym pokazać Wam, że do wypieków można używać również innych mąk. Tym wpisem rozpoczynam cykl przepisów z użyciem niekonwencjonalnych mąk. Na początek mąka owsiana.
Po co właściwie tak kombinować? Już wyjaśniam. Mąka ta jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, ułatwia trawienie i jest pomocna w walce z chorobami serca, wysokim poziomem cholesterolu i osteoporozą. Jest bogata w wapń, witaminę E i inne niezbędne minerały. Spróbujmy więc połączyć zdrowie i przyjemność w tych malutkich placuszkach. Zainteresowani?
 



 
 W tabelce wartości odżywcze placuszków bez dodatków i miodu.

Składniki:
  • 3 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Dodatkowo: masło orzechowe, banan, twarożek
Rozgrzewamy patelnię. Zmielone płatki i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy.
Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 

Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z masłem orzechowym, twarożkiem i plasterkami banana.

Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)