poniedziałek, 23 lutego 2015

Krem z dyni

 Domowy rosołek już się znudził? No problem! W bardzo prosty sposób możemy "przerobić" taką zupkę na aksamitny krem dyniowy. Wykorzystujemy zapasy mrożonej dyni lub używamy świeżej. Smacznego!






Składniki:
  • 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 5-6 szklanek bulionu lub wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól
  • pieprz
Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie  lub w woku. Włożyć dynię i podsmażyć ok. 3 minuty. Posypać imbirem i zalać bulionem lub wodą. Gotować ok. 30 minut do miękkości dyni. Zmiksować na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać wody i ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)