sobota, 24 stycznia 2015

Ciasteczka chałwowe

Bez grama przesady mogę powiedzieć, że te ciasteczka są obłędne! Mocno chałwowe, w sam raz słodkie, o piaskowej konsystencji, chrupiące, uzależniające..., a przy tym niezwykle szybkie i proste. Koniecznie do wypróbowania!



Składniki:
  • 1 szklanka pasty tahini (domowej lub kupnej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 15-17 minut w 180*C do lekkiego zbrązowienia.

Smacznego!

Przepis ze strony Moje Wypieki.

3 komentarze:

  1. a to tak po chamsku brac cudze przepisy za swoje !!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Źródło przepisu jest podane. Proszę o kulturę wypowiedzi na forum, w innym przypadku komentarze będą usuwane.

      Usuń
    2. Źródło przepisu jest podane. Proszę o kulturę wypowiedzi na forum, w innym przypadku komentarze będą usuwane.

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)