Pyszne ciasto piernikowe w kształcie cudownego bałwanka, przełożone aromatycznymi powidłami - będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu. Podane proporcje można podwoić i przygotować większe ciasto. Próbujcie!
Składniki:
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka miodu
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100g mąki
- 100 g cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 słoiczek powideł
- skórka z 1 pomarańczy
Masło roztopić w garnuszku, dodać kakao, przyprawę i miód. Odstawić z ognia, dodać mleko, wymieszać. Dodać jajka i roztrzepać widelcem. W innej misce wymieszać mąkę, sodę i proszek. Połączyć zawartość obu naczyń i zmiksować, krótko, ale dokładnie. Masę przelać do formy w kształcie bałwanka lub okrągłej tortownicy o śr. 18 cm. Piec w 180*C ok 20-30 minut. Wyjąć, ostudzić. Przekroić na pół. Przełożyć podgrzanymi powidłami. Odstawić i dowolnie udekorować :)
Smacznego!
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo!
OdpowiedzUsuńMega!! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że sezon na pierniczki tak szybko kończy się
OdpowiedzUsuńW sam raz na zniżające się święta :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo świątecznie
OdpowiedzUsuń