Klasyka w zdrowej wersji! Pierogi leniwe są bogate w białko, a także wartościową mąkę żytnią, bardzo zdrową dla naszego organizmu. Gorąco polecam ten rodzaj mąki zamiast zwykłej, oczyszczonej mąki pszennej. Jako dodatek polecam jogurt naturalny i cynamon.
- 150 g twarożku
- 1 jajko
- 8 łyżek mąki żytniej
- 1, 2 łyżeczki soli
W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki.
Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku.
Podawać z cynamonem i jogurtem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)