wtorek, 7 czerwca 2016

Żytnie pierogi leniwe z jogurtem i cynamonem

Klasyka w zdrowej wersji! Pierogi leniwe są bogate w białko, a także wartościową mąkę żytnią, bardzo zdrową dla naszego organizmu. Gorąco polecam ten rodzaj mąki zamiast zwykłej, oczyszczonej mąki pszennej. Jako dodatek polecam jogurt naturalny i cynamon.


Składniki:
  • 150 g twarożku
  • 1 jajko
  • 8 łyżek mąki żytniej
  • 1, 2 łyżeczki soli
 Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie*, można dosypać odrobinę mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć ma stolnicę oprószoną mąką (każdą część osobno), uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm). 

W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki. 

Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku.

Podawać z cynamonem i jogurtem.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)