Idzie lato, są truskawki! Mnóstwo truskawek! Aż proszą się o wykorzystanie ich w deserach i ciastach. Marzył mi się sernik.... biały, kremowy, z dodatkiem świeżych truskawek, na chrupiącym spodzie... Tak właśnie powstał ten deser. Spód możecie wykonać z dowolnych płatków, u mnie były to owsiane. Jako słodzika użyłam syropy karmelowego Walden Farms, który dodatkowo pysznie smakuje. Do masy serowej dodałam prawie całą szklankę truskawek! Deser jest znakomitym źródłem białka i sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych serników.
Spód:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki syropu karmelowego Walden Farms 0 kcal
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka wody
Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wylepić masą spód tortownicy 18 cm i schłodzić w lodówce.
Masa:
- 500 g twarogu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki orzechów brazylijskich lub innych np. włoskich
- 2 spore łyżeczki miodu
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
Orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zmiksować. Dodać twaróg i pozostałe składniki oprócz truskawek i zmiksować na gładką masę. Delikatnie wmieszać truskawki. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Umieścić w zamrażarce na całą noc.
Sernik należy przechowywać w zamrażarce lub usztywnić go żelatyną namoczoną w wodzie i roztopioną. Wierch udekorować truskawkami. Wyjąć godzinę przed podaniem.
Smacznego!
Czy zamiast syropu karmelowego może być miód ? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń