Lato zbliża się wielkimi krokami. Warto więc rozejrzeć się za przepisami na orzeźwiające desery, tak aby ustrzec się przed sklepowymi lodami i deserami. Świeże truskawki to idealne owoce do letnich wypieków i innych słodkości - bardzo dobrze pasują do jogurtu i wanilii. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :)
Składniki:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu/stevii
- kropelka aromatu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżeczki otrębów
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki soku jabłkowego lub woda spod mrożonych truskawek
- świeże truskawki
Żelatynę wymieszać z mlekiem i umieścić na małym ogniu, podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie zagotować! Wymieszać z jogurtem i słodzidłem. Przelać masę do foremek (u mnie dwie). W środek można włożyć truskawkę. Otręby wymieszać z roztopionym masłem lub olejem. Dodać sok z cytryny i jabłkowy (lub wodę spod truskawek). Rozłożyć równo na wierzch musi w foremkach (będzie to spod). Schłodzić w lodówce min trzy godziny. wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Delikatna panna cotta jest stworzona do truskawek. Zrobiłam ją też w wersji z galaretką z granatów. Tez cudownie. Zapraszam w wolnej chwili :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Musiała być obłędna! Również pozdrawiam :)
Usuń