wtorek, 3 maja 2016

Waniliowa panna cotta na spodzie otrębowym z truskawkami

Lato zbliża się wielkimi krokami. Warto więc rozejrzeć się za przepisami na orzeźwiające desery, tak aby ustrzec się przed sklepowymi lodami i deserami. Świeże truskawki to idealne owoce do letnich wypieków i innych słodkości - bardzo dobrze pasują do jogurtu i wanilii. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :)


Składniki:
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu/stevii
  • kropelka aromatu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki otrębów 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soku jabłkowego lub woda spod mrożonych truskawek
  • świeże truskawki
Żelatynę wymieszać z mlekiem i umieścić na małym ogniu, podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie zagotować! Wymieszać z jogurtem i słodzidłem. Przelać masę do foremek (u mnie dwie). W środek można włożyć truskawkę. Otręby wymieszać z roztopionym masłem lub olejem. Dodać sok z cytryny i jabłkowy (lub wodę spod truskawek). Rozłożyć równo na wierzch musi w foremkach (będzie to spod). Schłodzić w lodówce min trzy godziny. wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi truskawkami. 

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Delikatna panna cotta jest stworzona do truskawek. Zrobiłam ją też w wersji z galaretką z granatów. Tez cudownie. Zapraszam w wolnej chwili :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)