wtorek, 24 maja 2016

Czekoladowe kulki białkowo-tłuszczowe


Ostatnio bardzo spodobały mi się małe kuleczki jako sposób na przemycenie czegoś słodkiego do jadłospisu. Cenię je głównie ze względu na szybkość przygotowania i pełną dowolność w łączeniu smaków. Miałam dla Was przygotowaną propozycję na bazie banana, ale pralinki nie doczekały się publikacji, ponieważ zostały zjedzone :) W zamian za nie, zapraszam na kulki czekoladowe na bazie serka, z dodatkiem słonecznika, który wzbogaca je o aminokwasy, NKT czy witaminy z grup E i B. Pyszne - na jeden kęs, a takie zdrowe!

Składniki:
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 4 łyżki twarożku lub kremowego serka np. Mój Ulubiony
  • 2 łyżeczki syropu Walden Farms
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki odżywki białkowej o dowolnym smaku np. Iso Whey Zero
Nasiona słonecznika umieszczamy w pojemniku blendera i rozdrabniamy na pył. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Schładzamy masę w lodówce, następnie wyjmujemy i formujemy kulki. Ponownie schładzamy. Można także zamrozić.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dobry pomysł na przekąski w letnie dni.Słonecznik na pewno dodał charakteru tym kulkom. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)