piątek, 8 kwietnia 2016

Batoniki owsiane z truskawkową pianką

Pyszne, lekkie i dietetyczne! Spód batoników to płatki owsiane wymieszane z musem jabłkowym i dodatkiem płynnego miodu - bez pieczenia. Pianka jest niskokaloryczna, ponieważ powstaje z serka wiejskiego i mrożonych lub świeżych truskawek (o tej porze roku polecam mrożone). Zaletą batoników jest to, że nie wymagają użycia piekarnika. Można dowolnie modyfikować składnikami i użyć innych ulubionych owoców.



Spód:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  •  3 łyżki wody lub soku jabłkowego bez cukru
Jabłko pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą lub sokiem i zmiksować na mus. Dodać płatki, miód i cynamon, wymieszać do połączenia i odstawić na 10 minut. Przygotować foremkę prostokątną (u mnie 20 cm x 5 cm), wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć masę i docisnąć równomiernie, umieścić w lodówce. 

Mus:
  • 150 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka truskawek
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Serek zmiksować z truskawkami i miodem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w garnuszku, NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Dodać do musu i wymieszać. Całość wyłożyć na spód owsiany i schłodzić ok 3 h. 

Po tym czasie wyjąć, pokroić na kawałki i podawać.

Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)