Pyszne, lekkie i dietetyczne! Spód batoników to płatki owsiane wymieszane z musem jabłkowym i dodatkiem płynnego miodu - bez pieczenia. Pianka jest niskokaloryczna, ponieważ powstaje z serka wiejskiego i mrożonych lub świeżych truskawek (o tej porze roku polecam mrożone). Zaletą batoników jest to, że nie wymagają użycia piekarnika. Można dowolnie modyfikować składnikami i użyć innych ulubionych owoców.
Spód:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki wody lub soku jabłkowego bez cukru
Jabłko pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą lub sokiem i zmiksować na mus. Dodać płatki, miód i cynamon, wymieszać do połączenia i odstawić na 10 minut. Przygotować foremkę prostokątną (u mnie 20 cm x 5 cm), wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć masę i docisnąć równomiernie, umieścić w lodówce.
Mus:
- 150 g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka miodu
- kilka truskawek
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Serek zmiksować z truskawkami i miodem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w garnuszku, NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Dodać do musu i wymieszać. Całość wyłożyć na spód owsiany i schłodzić ok 3 h.
Po tym czasie wyjąć, pokroić na kawałki i podawać.
Smacznego!
Pianka jest super! :)
OdpowiedzUsuńwyszło Ci prawdziwe ciacho :)
OdpowiedzUsuń