środa, 3 lutego 2016

Batoniki Snickers w wersji fit

...nie nazwę ich "dietetyczne", ponieważ troszkę kalorii mają, ale są w 100% naturalne, z domowych składników. Zero konserwantów. Chyba każdy z nas chociaż raz próbował prawdziwego Snickers'a. Karmel, ciastko, orzeszki i chrupiąca czekolada. Kulinarne niebo, a dietetyczna katastrofa. Teraz możemy przygotować je w domu i jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja na jutrzejszy Tłusty Czwartek :)




Spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu
 Karmel:
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
Dodatkowo:
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  Składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy 18x19 cm lub dwóch keksówek. Piec 25 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić.

Daktyle zalać wodą do przykrycia, na 15 minut. Odlać wodę i zachować. Po tym czasie zmiksować je z masłem orzechowym i wodą odlaną spod daktyli (ok.1/2-3/4 szklanki). Wmieszać orzeszki.

Na wystudzony spód wyłożyć karmel i wyrównać. Pokroić na kawałki. Czekoladę roztopić w mikrofali i polać po batonikach. Schłodzić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)