piątek, 29 stycznia 2016

Ucierane ciasto z jagodami i wanilią

Takie ciasto pamiętam z dzieciństwa. Kiedy razem z Mamą kupowałyśmy kawałek świeżego ciasta ucieranego w najlepszej cukierni w mieście. Pięknie pachniało. Aromat unosił się już od samych drzwi i wędrował z nami aż do domu... Chrupiąca skórka, mięciutki środek i słodkie jagody. Coś wspaniałego - a teraz do zrobienia w domowych warunkach! Szczerze powiem, że to chyba najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Miksowanie zajmuje 5 minut :) Potem pozostaje tylko oczekiwanie na nasz kawałeczek ciasta :)




Składniki:
  • 3 jajka
  • 200 g masła, stopionego
  • 130 g cukru
  • 40 g cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód, np. mrożone
Rozgrzać piekarnik do 180*C.

Jajka (w całości) oraz oba cukru ubić na jasną, puszystą masę. Dodać obie mąki, proszek i mleko. Wyrobić odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta lub krótko zmiksować. 

Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć jagody. Piec 40 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam ucierane ciasto, uwielbiam jagody.. eee... gdzie mieszkasz ?? :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)