Takie ciasto pamiętam z dzieciństwa. Kiedy razem z Mamą kupowałyśmy kawałek świeżego ciasta ucieranego w najlepszej cukierni w mieście. Pięknie pachniało. Aromat unosił się już od samych drzwi i wędrował z nami aż do domu... Chrupiąca skórka, mięciutki środek i słodkie jagody. Coś wspaniałego - a teraz do zrobienia w domowych warunkach! Szczerze powiem, że to chyba najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Miksowanie zajmuje 5 minut :) Potem pozostaje tylko oczekiwanie na nasz kawałeczek ciasta :)
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g masła, stopionego
- 130 g cukru
- 40 g cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 80 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jagód, np. mrożone
Jajka (w całości) oraz oba cukru ubić na jasną, puszystą masę. Dodać obie mąki, proszek i mleko. Wyrobić odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta lub krótko zmiksować.
Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć jagody. Piec 40 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
uwielbiam ucierane ciasto, uwielbiam jagody.. eee... gdzie mieszkasz ?? :D
OdpowiedzUsuń