poniedziałek, 7 grudnia 2015

Śniadaniowe ciasteczko "Kokos i czekolada"

Zdecydowanie - śniadanie tej zimy :) Niezwykle wilgotne ciasto kakaowe na bazie banana i jajka. Bez mąki i cukru. Przełożone kremem z serka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki!




Składniki:
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz.

Krem
  • 3 łyżki twarożku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
 Składniki zmiksować.

Na talerzu ułożyć jeden blat ciastka, posmarować kremem i przyłożyć drugim blatem. Po wierzchu posypać wiórkami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Genialne - jeszcze się oblizuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne! dodałam do twarogu łyżeczkę miodu, żeby był słodszy, a całość wykonałam na głębokim talerzu, żeby nie musieć przekrajać ciastka :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)