sobota, 19 grudnia 2015

Makowiec z żurawiną na kruchym cieście

Propozycja dla tych, którzy cenią smak, a nie ilość świątecznych wypieków. Osobiście bardziej wolę mały kawałeczek wykwintnej tarty, przygotowanej z dbałością o każdy szczegół niż całą blaszkę ciasta, które jest po prostu dobre i nic poza tym. Jeśli doceniacie eleganckie połączenia smakowe polecam gorąco makowiec w takiej wersji. Jako tarta, ładnie prezentuje się na świątecznym stole i z pewnością przypadnie również do gustu wielbicielom tradycyjnej wersji.




 Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 65 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany kremówki 36 %
 Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatką lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto. Uformować w kule. Na blacie rozłożyć folię spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folię, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folię). Brzegi zakładamy do środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Z odłożonego ciasta wycinamy gwiazdki w różnych rozmiarach i umieszczamy w lodówce - będą potrzebne później. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. 

Masa:
  • 400 g mrożonej żurawiny
  • 4 łyżki cukru (do żurawiny)
  • 250 g mielonego maku
  • 30 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 białka ubite na sztywną pianę

W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia konfitury.

Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do ostudzenia. Odcisnąć z nadmiaru wody. W misce wymieszać wszystkie składniki na masę i połączyć. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie. 

Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę żurawinową, następnie masę makową. 

Piec 45 minut w 180*C.  Około 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć gwiazdki, uważając, aby się nie przypaliły.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ciężko wyobrazić sobie Święta bez maku :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)