sobota, 7 listopada 2015

Wilgotne ciasto 'Kokos i czekolada"

Kokos i czekolada to jedno z najbardziej udanych połączeń kulinarnych. Nieważne jaki deser przygotujecie z tych składników - zawsze będzie pyszny i spotka się z uznaniem gości. Dziś zapraszam na kawałeczek wilgotnego ciasta czekoladowego pod kokosową chmurką i błyszczącą polewą... brzmi wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Zapraszam :)




Składniki:
  • 60 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 85 g kakao
  • 200 ml wrzącej wody
  • 145 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka kokosowego
Czekoladę i kakao umieścić w misce, zalać wrzątkiem i mieszać do uzyskania gładkiej masy, przestudzić. Przesiać mąkę, sodę i proszek. Cukier zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać jajka i miksować, aż masa zjaśnieje i będzie puszysta. Do masy jajecznej wlewać na zmianę mieszankę czekoladową i mleko kokosowe. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Formę (ok. 23 x 23 ) wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka ok. 50-60 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić.

Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Śmietankę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać/krótko zmiksować. Wymieszać z wiórkami. Krem wyłożyć na ciasto i rozprowadzić. Schłodzić.

Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
Masło rozpuścić z czekoladą i wymieszać do powstania gładkiego sosu. Wylać na schłodzone ciasto.

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)