Makowiec na śniadanie? Dlaczego nie! Mak nie jest popularny, jeśli chodzi wartościowe o dodatki do posiłków. Szkoda, gdyż zawiera witaminy z grup A,D,E oraz C. Jest także doskonałym źródłem wapnia, miedzi i żelaza. Doskonale łączy się z wszelkiego rodzaju bakaliami, cytrusami i orzechami. Jeśli - tak jak ja - uwielbiacie makowiec lub przynajmniej masę makową koniecznie wypróbujcie taką propozycję. Bomba kaloryczna? Niekoniecznie :) Śniadaniowe makowce wykonane są z dietetycznego bananowego ciasta, które rozpływa się w ustach. Gorąco zapraszam!
Masa:
- 3 łyżki zmielonego maku
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 5 rodzynek
- 4 orzechy włoskie, posiekane
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- kilka żurawin
Składniki umieścić w garnku, zalać wodą i gotować ok. 5 minut. Odlać nadmiar wody. Odstawić. Ewentualnie dosłodzić.
Ciasto:
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki dokładnie zmiksować. Dwie foremki do sufletów wysmarować masłem lub wodą. Wypełnić do połowy ciastem. Dodać po połowie masy makowej i przylać pozostałym ciastem. Piec w mikrofali ok . 3-4 minuty do suchego patyczka. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Ależ mają niesamowitą strukturę! :)
OdpowiedzUsuńCiasto na bazie banana - polecam :)
Usuń