niedziela, 29 listopada 2015

Śniadaniowe mini makowce z kubeczka

Makowiec na śniadanie? Dlaczego nie! Mak nie jest popularny, jeśli chodzi wartościowe o dodatki do posiłków. Szkoda, gdyż zawiera witaminy z grup A,D,E oraz C. Jest także doskonałym źródłem wapnia, miedzi i żelaza. Doskonale łączy się z wszelkiego rodzaju bakaliami, cytrusami i orzechami. Jeśli - tak jak ja - uwielbiacie makowiec lub przynajmniej masę makową koniecznie wypróbujcie taką propozycję. Bomba kaloryczna? Niekoniecznie :) Śniadaniowe makowce wykonane są z dietetycznego bananowego ciasta, które rozpływa się w ustach. Gorąco zapraszam!




Masa:
  • 3 łyżki zmielonego maku
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 5 rodzynek
  • 4 orzechy włoskie, posiekane
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • kilka żurawin 
Składniki umieścić w garnku, zalać wodą i gotować ok. 5 minut. Odlać nadmiar wody. Odstawić. Ewentualnie dosłodzić.

Ciasto:
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki dokładnie zmiksować. Dwie foremki do sufletów wysmarować masłem lub wodą. Wypełnić do połowy ciastem. Dodać po połowie masy makowej i przylać pozostałym ciastem. Piec w mikrofali ok . 3-4 minuty do suchego patyczka. Podawać na ciepło.

Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)