poniedziałek, 30 listopada 2015

Najlepsze pierniczki

Proste, szybkie i mięciutkie zaraz po upieczeniu. Idealne dla początkujących oraz tych, którzy poszukują sprawdzonego i niezawodnego przepisu na te świąteczne ciasteczka :)

  Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 130g cukru pudru
  • 100g roztopionego masła
  • 100g płynnego miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody 

 Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na ok. 4 mm - nie cieniej, mają być gruube :) Foremkami wycinać dowolne kształty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec 8-10 minut w 180°C. Wyjąć. Wystudzić :)

Smacznego!










1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)