sobota, 7 listopada 2015

Rogaliki krucho-drożdżowe

Oto i one :) Bardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco zwątpiłam, ponieważ w ciasto należy wpoić kostkę masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego lub krucho-drożdżowego, jak kto woli. Nie mogłam zdecydować się na jedno nadzienie, dlatego część wypełniona jest twarożkiem waniliowym, część powidłem, a pozostałe Nutellą... tak wiem - zabójstwo, ale jakieś takie uzależniające... Zapraszam do wypróbowania swoich sił :)



Składniki:
  • 250 g masła
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka śmietany gęstej 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3  szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Nadzienie do wyboru:
  • twarożek rozgnieciony z cukrem waniliowym
  • powidła śliwkowe
  • Nutella
Zrobić rozczyn z 1/4 szklanki śmietany i drożdży, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło posiekać z resztą składników, mają powstać okruszki. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Można dodać więcej śmietany, jeśli ciasto jest za suche. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na całą noc.

 Następnego dnia ciasto wyjąć i przekroić na trzy części. Każdą rozwałkować na okrąg, pokroić na 8 wycinków. Każdy wycinek lekko rozwałkować. Na dłuższy brzeg nałożyć łyżeczkę wybranego nadzienia i zwinąć w kierunku cieńszego końca. Skleić rogi i zawinąć do siebie. Gotowe rogaliki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Piec 20 minut  w 190*C. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygądają smakowicie :) Ale tu też jet kostka masła :D Ja jak co roku zrobiłam rogale marcińskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem jest ale w rogalach dodatkowo jest masa marcepanowa i wychodzi ich dużo mniej, ponieważ są większe :) Ilość masła można im wybaczyć, ale dużo zachodu z tym chłodzeniem i wałkowaniem :) z jakiego przepisu robisz? :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)