sobota, 21 listopada 2015

Dietetyczna panna cotta jogutrowo-cytrynowa

Znany włoski deser w odchudzonej wersji, na bazie jogurtu i kremowego twarożku :) W oryginale panna cotta przygotowywana jest na bazie słodkiej śmietanki i wanilii. W dietetycznym wydaniu znajdziemy równie pyszne składniki, ale o wiele mniej kaloryczne :) Do podania polecam mus truskawkowy lub roztopioną gorzką czekoladę :)



Składniki:
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 4 łyżki twarożku
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu
Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować z jogurtem, serkiem, twarożkiem i pozostałymi składnikami. Żelatyna nie może być gorąca! Przelać masę do foremek silikonowych i schłodzić w lodówce do stężenia. Podawać z musem truskawkowym :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Twarożek jaki? Taki zwykły twaróg np chudy? Czy Twarożek ziarnisty? A może taki do smarowania??

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja używam ziarnistego z mleczarni Michowianka, sprawdzi się też z Piątnicy lub inny. Tak naprawdę pasuje tutaj każdy biały ser, ale unikalabym serów do smarowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)