Znany włoski deser w odchudzonej wersji, na bazie jogurtu i kremowego twarożku :) W oryginale panna cotta przygotowywana jest na bazie słodkiej śmietanki i wanilii. W dietetycznym wydaniu znajdziemy równie pyszne składniki, ale o wiele mniej kaloryczne :) Do podania polecam mus truskawkowy lub roztopioną gorzką czekoladę :)
Składniki:
- 150 g serka homogenizowanego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 4 łyżki twarożku
- sok i skórka z połowy cytryny
- ewentualnie 1 łyżeczka miodu
Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować z jogurtem, serkiem, twarożkiem i pozostałymi składnikami. Żelatyna nie może być gorąca! Przelać masę do foremek silikonowych i schłodzić w lodówce do stężenia. Podawać z musem truskawkowym :)
Smacznego!
Twarożek jaki? Taki zwykły twaróg np chudy? Czy Twarożek ziarnisty? A może taki do smarowania??
OdpowiedzUsuńJa używam ziarnistego z mleczarni Michowianka, sprawdzi się też z Piątnicy lub inny. Tak naprawdę pasuje tutaj każdy biały ser, ale unikalabym serów do smarowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń