niedziela, 20 września 2015

Czekoladowe brownie jaglane z borówkami i jogurtem

W nazwie przepisu warto umieszczać główny składnik przepisu :) Dlaczego? Wyobraźcie sobie, że szukacie pysznego ciasta czekoladowego, ale w zdrowej wersji. Przeglądacie dziesiątki przepisów, aż w końcu trafiacie na "brownie czekoladowe bez mąki', z pięknym zdjęciem i zachęcającym opisem. Wszystko ok, ale problem jest taki, że do ciasto włożone jest np. 300 g czerwonej fasoli... wszystko w porządku, ale warzywa jedzmy raczej na słono :) Aby uniknąć rozczarowań warto zaznaczać co tak naprawdę jest w przepisie :) Dzisiejsze brownie nie zawiera mąki i cukru - jest na bazie kaszy jaglanej i ciemnego kakao. Próbujcie i dajcie znać, czy takie ciasto przypadło Wam do gustu :)










 

Składniki:
  • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z jogurtem i borówkami.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ja akurat lubię ciasta z warzywami :)
    Ale takie brownie też musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również uważam, że ciasta z warzyw to genialny sposób na przemycenie warzyw w codziennej diecie, nie wiem co w tym widzisz złego :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dawałaś tam kakao że takie ciemne te suflety? ��

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW, wygląda pysznie, dziś to robię :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)