Blondie to jasna wersja popularnego brownie. W oryginale ciasto ma dodatek białej czekolady i zwykłej mąki, ale z rodzimej wersji postanowiłam zostawić tylko nazwę :) Ciasteczko jest niezwykle miękkie, pulchne i niesamowicie wilgotne. Jest także bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujecie to dojrzałe banany i wyczucie własnej mikrofali. Zapraszam :)
Składniki:
- 1 banan
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
- 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki
umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub
małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w
których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem
orzechowym i jogurtem.
Smacznego!
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńAle na ile mikrofale ustawic? 500? 750?
OdpowiedzUsuńNa najwyższą moc - u mnie 850 :) jeśli będzie mniejsza to wydłuż czas pieczenia o kilka minut i sprawdź kiedy będzie gotowe :)
Usuń