niedziela, 16 sierpnia 2015

Semifreddo z białą czekoladą i borówkami

  Semifreddo to włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego deseru zajęło mi niecałe 30 minut :) Zapraszam :)


Spód:
  • 100 g herbatników maślanych
  • 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej
  • 60 g miękkiego masła
  Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Boki wykładamy folią aluminiową, aby masa się nie przykleiła. Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia.
Masa:
  • 250 g twarożku
  • 250 g serka śmietankowego
  • 250 g białej czekolady
  • 100 + 100 g jagód
  Twarożek zmiksować z serkiem na gładką masę. Dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksować. Wmieszać delikatnie borówki (100 g). Przelać na spód i wyrównać. 
Dodatkową porcję borówek wysypać na wierzch semifreddo. 
Wstawić do zamrażarki na całą noc. 

W dniu podania deser wstawić do lodówki ok. 4-6 godzin przed podaniem. Gdyby ciasto było za twarde, wyjąć do temperatury pokojowej, jednak nie dłużej niż na 1 godzinę.

Kroić na kawałki i podawać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)