poniedziałek, 20 lipca 2015

Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym

Taki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black, firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort i dowolnie go ozdobić, ale zachęcam do spróbowania swoich sił z takim autkiem :)





Biszkopt:
  • 5 jajek podzielonych na białka i żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. 

Biszkopt wyjąć z formy. Odkroić boki. Większą część przeciąć na trzy części, odkrojone boki również na trzy części. 
 
Zdjęcie ze strony czas na male co nieco, ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :)

Przełożenie:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki likieru cytrynowego
  • 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem.

Dekoracja:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać ser i zmiksować.

Nasączenie:
  • 100 ml wody
  • 100 ml likieru cytrynowego Limoncello
 Składniki wymieszać. 
 
Dodatkowo:
  • barwnik czerwony i czarny -spożywczy 
  • żółte i pomarańczowe M&M'sy
Na paterze ułożyć pierwszy blat z większej części. Nasączyć ponczem i przełożyć połową kremu z czekoladą.  Nałożyć drugi blat. Z trzeciego wyciąć koła i dwa zderzaki. 

Odkrojone boki będą kabiną autka. Należy je przełożyć resztą kremu i nasączyć. Gotową kabinę przykleić na odrobinie kremu. Podobnie postąpić z kołami i zderzakami.

Krem do dekoracji podzielić następująco: 3/4, a pozostałą część jeszcze na dwa.

Do większej części dodać taką ilość czerwonego barwnika, aby kolor był zadowalający - u mnie 1 i 1/2 łyżeczki. Wymieszać.

Do jednej z mniejszych części dodać czarny barwnik i wymieszać.

Autko pokryć kremem czerwonym. Koła posmarować czarnym kremem. Białym namalować szyby. Tort włożyć na nos do lodówki, rano pokryć go drugą warstwą. Szyby malujemy na czystym biszkopcie, nie malowanym na czerwono. 

Światła to żółte i pomarańczowe M&M'sy.

Gdyby kremy były za rzadkie przy obróbce, należy schłodzić je w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)