niedziela, 12 lipca 2015

Rosyjskie oladuszki z konfiturą jagodową

Rozpoczynamy cykl "Śniadania z całego świata". Mieliście już okazję poznać arabskie placuszki katayef, które podałam z jagodami. Tym razem zapraszam na wschód, do Rosji. Oladuszki to placuszki przygotowywane na bazie maślanki w stosunku 1:1 z mąką. Użyłam prozdrowotnej mąki owsianej, ale z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą pszenną. Tradycyjnym i obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna, gęsta śmietana i owoce. Jako że mamy sezon na świeżutkie owoce, nie będziecie mieli problemu z ich wyborem. Oladuszki podałam z domową konfiturą jagodową i sokiem brzozowym, aby bardziej poczuć klimat wschodni :) 






Składniki:
  • pół szklanki mąki owsianej
  • pół szklanki maślanki/kefiru ewentualnie jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
 Dodatkowo:
  • gęsta, kwaśna śmietana
  • pół szklanki jagód
  • 1 łyżeczka miodu
  • woda do podlania jagód
Rozgrzać patelnię. Składniki wymieszać i odstawić na kilka minut. Na patelnię nałożyć okrągłe porcje ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha. Następnie usmażyć drugą stronę. 

Jagody umieścić w garnku, podlać wodą, dodać miód i rozgnieść. Gotować do odparowania wody. W razie potrzeby odlać nadmiar.

Oladuszki podawać z konfiturą i gęstą śmietaną.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mmm, uwielbiam placuszki na słodkie, leniwe śniadania :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)