Rozpoczynamy cykl "Śniadania z całego świata". Mieliście już okazję poznać arabskie placuszki katayef, które podałam z jagodami. Tym razem zapraszam na wschód, do Rosji. Oladuszki to placuszki przygotowywane na bazie maślanki w stosunku 1:1 z mąką. Użyłam prozdrowotnej mąki owsianej, ale z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą pszenną. Tradycyjnym i obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna, gęsta śmietana i owoce. Jako że mamy sezon na świeżutkie owoce, nie będziecie mieli problemu z ich wyborem. Oladuszki podałam z domową konfiturą jagodową i sokiem brzozowym, aby bardziej poczuć klimat wschodni :)
Składniki:
- pół szklanki mąki owsianej
- pół szklanki maślanki/kefiru ewentualnie jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Dodatkowo:
- gęsta, kwaśna śmietana
- pół szklanki jagód
- 1 łyżeczka miodu
- woda do podlania jagód
Rozgrzać patelnię. Składniki wymieszać i odstawić na kilka minut. Na patelnię nałożyć okrągłe porcje ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha. Następnie usmażyć drugą stronę.
Jagody umieścić w garnku, podlać wodą, dodać miód i rozgnieść. Gotować do odparowania wody. W razie potrzeby odlać nadmiar.
Oladuszki podawać z konfiturą i gęstą śmietaną.
Smacznego!
Mmm, uwielbiam placuszki na słodkie, leniwe śniadania :)
OdpowiedzUsuń