Zrobię malutką reklamę :) Chciałabym gorąco polecić Wam książkę "Cukiernia Lidla", autorstwa Pawła Małeckiego. Pan Paweł zebrał w jednym miejscu wiele znakomitych przepisów na smakowite ciasta i apetyczne desery. Książka zawiera także receptury na wypieki świąteczne, zarówno bożonarodzeniowe jak i wielkanocne. Znajdziemy tam też pomysły na domowe przetwory oraz pieczywo. Gorąco zachęcam do zapoznania się z tym wydawnictwem. Gwarantuję, że każdy - bez względu na stopień zaawansowania cukierniczego - znajdzie coś na swoją miarę :) Dzisiejsze ciasto świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy wiele czasu na pieczenie jednego dnia. Ciasto kakaowe i maślane można przygotować dzień wcześniej. Na następny jedynie upiec i pokryć waniliową pianką. Jak zawsze u mistrza Pawła - szybko, prosto i smacznie :)
Ciasto:
- 6 żółtek
- 300 g mąki
- 250 g masła
- 25 g kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
- 6 białek
- 100 g cukru
- 40 g cukru waniliowego
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 100 g masła, roztopionego
- sok z połowy cytryny
- 500 g jagód, umytych i osuszonych
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier oraz posiekane masło. Rozdrobnić na pomocą łopatki. Dodawać po jednym żółtku i zagniatać gładkie ciasto. Równomiernie rozprowadzić w misce i podzielić na 4 części. 1/4 odłożyć, uformować wałek, zawinąć w folię spożywcza i umieścić w zamrażarce na min. 2 godziny.
Do pozostałej części dodać kakao i dokładnie zagnieść. Uformować wałek i umieścić w zamrażarce na min. 2 godziny. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 18 minut z termoobiegiem w 180°C. Wyjąć, wystudzić.
Masło rozpuścić i przestudzić. Budyń wymieszać z połową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Dodać mieszankę budyniową i zmiksować na niższych obrotach. Na koniec wmieszać masło. Wyłożyć piankę na upieczony spod czekoladowy. Na wierzch wysypać borówki oraz zetrzeć na tarce jasne ciasto.
Piec 50 minut z termoobiegiem w 180°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)