piątek, 24 lipca 2015

Dietetyczny śniadaniowy kopiec kreta

Jest i on! Szczerze mówiąc, nigdy nie rozumiałam fenomenu tego ciasta :) Spód czekoladowy - okej. banany w cieście - ostatecznie mogą być, ale po co przykrywać je tłustą bitą śmietaną i posypywać okruszkami ciasta? Do tego wszystkiego jeszcze ten kształt, który uniemożliwia ukrojenie ładnych, estetycznych kawałków... Samo połączenie banan-czekolada jest bardzo trafione, ale taki deser musi być dobrze przemyślany :) Moja wersja jest w pełni zdrowa i pyszna :) Moim zdaniem jest lepsza niż kaloryczny oryginał. Zapraszam wszystkich czekomaniaków :)






Spód i wierzch:
  • 3 łyżki mąki orkiszowej lub innej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu
 
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.  Odkładamy na kratkę do wystudzenia.

Nadzienie:
  • 1 banan
  • 100 g twarożku
  • 50 g serka kremowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki utrzeć na gładką pastę. Banana przekroić na ćwiartki o długości ok. 4-5 cm.

Na placuszku ułożyć paski banana. Łyżką nałożyć masę serową i uformować kopczyk. Pokruszyć jeden lub dwa placuszki i przykleić okruszki na masę.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. świetny pomysł :) czekolada + banan = niebo w gębie :)

    www.thethastetherapy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąka orkiszowa typ 700 może być?

    OdpowiedzUsuń
  3. Co robisz że możesz tak pokruszyć te placuszki, jakiej mąki używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie dopiekam placuszki na małym ogniu, aby nie były mokre w środku :) Używam mąki firmy Melvit :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)