czwartek, 16 lipca 2015

Bezglutenowy budyń waniliowy

Gluten i jego zawartość w produktach spożywczych to bardzo popularny temat w świecie dietetyki i odżywiania. Każdy z nas ma do niego inne podejście, ale należy pamiętać, że niewiele produktów jest naprawdę bezglutenowa. Gotowe, specjalnie oznakowane w teorii nie zawierają go wcale, jednak należy pamiętać, że podczas produkcji mogły one zostać zanieczyszczone tym składnikiem. Dla tych, których zależy na wyeliminowaniu go z diety przygotowałam dzisiejszy deser. Mąka kukurydziana z natury jest gluten free, ale polecam ją również ze względu na ciekawy smak :) Budyń najlepiej smakuje z domowym sokiem malinowym lub owocami :)




Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 kropelki aromatu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki miodu lub więcej do smaku
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
 Zagotować szklankę mleka z miodem. Do pozostałej części dodać mąkę, żółtko i aromat. Zmiksować. Wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i gotować, aż zgęstnieje.

Podawać od razu, ze świeżymi owocami. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)