środa, 10 czerwca 2015

Piernik czekoladowy najlepszy

Bez cienia przesady mogę powiedzieć, że jest to najlepszy piernik czekoladowy jaki kiedykolwiek jadłam :) Nie pomyślcie, że wpadłam w samozachwyt - to dzieło mojej Mamy :) Piernik jest wilgotny, aromatyczny i cudownie chrupie dzięki orzechom. Jeśli chcecie można polać go czekoladą :)



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 słoik powideł
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki sody
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować. 

Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą.  Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie.

Formę z kominkiem wysmarować olejem. Wylać ciasto i wyrównać. 

Piec w 180*C przez 30-40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!

4 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)