wtorek, 12 maja 2015

Placuszki kukurydziane z jogurtem, pomarańczami i orzechami

Tego na blogu jeszcze nie było :) Mąka kukurydziana owszem pojawiała się, ale tylko w słonych przekąskach. Tym razem postanowiłam dodać ją do śniadaniowych placuszków. Smakują doskonale, są bardziej puszyste niż te przygotowane na bazie mąk pełnoziarnistych, ale to wszystko kosztem wartościowych składników, takich jak błonnik. Jeśli nie lubicie mąk z pełnego przemiału polecam zastąpić zwykłą mąkę pszenna właśnie taką kukurydziana :) Jako dodatki podałam chrupiące orzechy i soczysta pomarańcze. 






 Składniki:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu
  Dodatkowo
  • jogurt naturalny
  • plasterki pomarańczy
  • orzechy
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 

Pomarańcze pokroić w plasterki. 

Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, pomarańczami i orzechami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. a moze byc kasza kukurydziana zamiast maki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam :) Można spróbować, ale kasza musi być drobno zmielona. Konsystencję ciasta regulujemy dosypując więcej zmielonej kaszy lub po prostu mąki :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)