piątek, 8 maja 2015

Kanapka z mięsem pieczonym, pomidorem i sałatą

Dziś na blogu spam kanapkowy :) Tym razem chciałam zachęcić Was do wypróbowania pewnego pomysłu. Zamiast kupować gotowe szynki, spróbujcie upiec soczyste mięso na kanapki w domu. Długo zachowuje świeżość i jest dużo zdrowsze (i smaczniejsze) niż sklepowe. Nie zawiera konserwantów i spulchniaczy, w tym wody. Zapraszam :)




Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majeranku
Mięso umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki na marynatę.  Włożyć mięso i przykryć naczynie folią spożywczą na min. 24 godziny. Co jakiś czas obrócić mięso.  Po tym czasie odlać marynatę i wstawić mięso (w rękawie do pieczenia, nakłuć 2-3 razy) do nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody.

Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut w 180*C. Kroić po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce.

Do kanapek wykorzystałam domowy chleb mojej Mamy i świeże pomidory :) 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)