piątek, 1 maja 2015

Orkiszowe placuszki cynamonowe z twarożkiem i jabłkami na ciepło

W tygodniu, kiedy mamy mało czasu, podsyłam propozycje na szybkie śniadania z miseczki, których czas przygotowania wynosi około 10 minut :) Kiedy jednak nadchodzi dzień wolny znajdźmy chwilkę czasu i przygotujmy prawdziwie królewskie śniadanie. Jak wiadomo jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a więc powinno zawierać wszystkie składniki odżywcze, takie jak węglowodany, białka oraz tłuszcze. Warto wzbogacić je także o pewną dawkę błonnika, który pozytywnie wpłynie na pracę jelit. Dzisiejsze placuszki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Puszyste pancakes'y o zapachu cynamonu, świeży biały ser oraz obłędne jabłka na ciepło. Gwarantuję, zakochacie się!


 



 Składniki:
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu
  Dodatkowo
  • jogurt naturalny
  • twarożek
  • 1 jabłko
  • cynamon
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 
 
Jabłko kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Zalewamy małą ilością wody, dodajemy cynamon i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce z zmiękną. W razie potrzeby odlewamy wodę.
 
Dwie łyżki jogurtu mieszamy z trzema łyżkami twarożku.
 
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z serkiem i ciepłymi jabłkami.

Smacznego!


4 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)