piątek, 15 maja 2015

Mleczna kanapka

Czy jest dziecko, które nie miałoby słabości do puszystej Mlecznej Kanapki? Dorosłym  również zdarza się sięgnąć po tą sklepową przekąskę. Mnie ona nie przekonuje, a wręcz odstrasza :) Jest za słodka i tak naprawdę "pusta".  Dziś proponuję domową wersję takiego przysmaku :) Kanapka jest bardzo czekoladowa, puszysta i delikatna. Przełożyłam ją kremowym nadzieniem na bazie sera białego. Można podać ją z orzechami lub owocami :)






Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka miodu
 Dodatkowo:
  • 2 łyżki twarożka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu

Białko ubić na sztywno. Dodać żółtko i zmiksować. Delikatnie wymieszać z miodem, mąka i kakao. Patelnię natłuścić. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na patelni w formie prostokątów. Smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie smażyć kolejne 5 minut po przewróceniu kanapki. 

Ser zmiksować z jogurtem i miodem na gładką masę.

Gotową kanapkę przełożyć serem i posypać orzechami.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. mniam, jaki świetny pomysł *o*

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł Mega ! Zabieram się do roboty i na pewno wyjdzie pyszna kanapeczka

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej mąki użyłaś? Pszennej pełnoziarnistej ? Zwykłej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowalabym je na mące jaglanej, ponieważ na pszenną źle reaguję i wyszły przepyszne ;)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)