wtorek, 19 maja 2015

Biszkopt czekoladowy

Tak, oczy Was nie mylą - ten biszkopt został upieczony w rondelku o średnicy 12 cm :) Jeśli nigdy nie próbowaliście piec ciasta w garnku to bardzo polecam taki właśnie sposób osobom, które po prostu nie dysponują mniejszą formą. Osobiście takiej nie posiadam, najmniejsza ma 18 cm. Potrzebowałam upiec mały biszkopt, który był podstawą tortu na rodzinną uroczystość. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki :)






Składniki na duży biszkopt 26 cm:
(z tego odłożyłam ilość do małej foremki)
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 50 startej gorzkiej czekolady
  • 1/3 kakao
Białka ubić na sztywno, po łyżce dodać cukier podczas miksowania. Wlać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać z kakao i startą czekoladą. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Formę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Odłożyć część ciasta.

Garnuszek o średnicy 12-14 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyciąć 4 paski i ułożyć je pod krążkiem z papieru (na krzyż). Przyłożyć krążek i wylać ciasto.

Piec 30-40 minut w 165*C.

Wyjąć z formy gdy ciasta ostygną :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)