piątek, 22 maja 2015

Kasza jaglana z cukinią, cebulką, czosnkiem i papryką

Dzisiejszy przepis powstał spontanicznie, zaledwie w kilkanaście minut. Wszyscy znamy kasze jaglana jako składnik dań słodkich lub jako dodatek do obiadu. Dziś chciałabym pokazać Wam jak można ją przyrządzić na sposób wytrawny. Grillowana cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Pięknie pachnie i niebiańsko smakuje doprawiona odrobiną czosnku i słodkiej papryki. Zapraszam do wypróbowania takiego właśnie połączenia :)




Składniki:
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli 
Cukinię obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Wrzucamy na rozgrzana patelnię grillowa lub zwykłą. Posypujemy solą i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy 2 minuty. Dodajemy kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Podajemy z listkiem bazylii.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)