niedziela, 3 maja 2015

Cynamonowe płatki orkiszowe z gruszką i orzechami

Szybkie, lekkie i bardzo sycące śniadanko :) Składa się ze zdrowych płatków orkiszowych (dostępne są w prawie każdym sklepie - wystarczy poszukać) oraz soczystej, gruszki, odmiana np. Konferencja. Mleko, które po gotowaniu zbierz się na dnie miseczki, w połączeniu z cynamonem tworzy smak jak gdybyśmy jedli znane płatki śniadaniowe Cini Minis :) Moim zdaniem nie trzeba dodawać cukru ani miodu, ponieważ gruszki są wystarczająco słodkie :) Ostatnio pokochałam owoce na ciepło - mam nadzieję, że Wam również posmakują :)






Składniki:
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 200 ml mleka
  • 1 gruszka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • orzechy włoskie
Płatki umieścić w garnku. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojoną gruszkę i cynamon. Gotować kolejne 5 minut do odparowania mleka, uważając, aby się nie przypaliło. 
 
Przełożyć do miski, podać z kawałkami świeżej gruszki i orzechami.
 
Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)