Ten deser to mój numer popisowy :) Bardzo wykwintna tarta na kruchym spodzie, z perfekcyjnym, delikatnym kremem z gorzkiej czekolady oraz warstwą malin na czerwonym winie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niemal bezproblemowe. Jedyne czego potrzebujemy to dobra jakościowo gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70 % i wytrawne czerwone wino. Reszta robi się sama! Elegancko, ale prosto i wytwornie :)
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 65 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany kremówki 36 %
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i
wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć
folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3
cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto
(obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero
teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w
formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i
pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i
pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
Krem czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu
- 200 ml śmietanki kremówki 36 %
- 50 g masła
W garnku umieścić śmietankę i miód. Podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki. Odstawić na 2-3 minuty, a następnie wymieszać. Dodać masło i wymieszać na gładki krem, gdy się rozpuści. Odstawić krem do ostygnięcia.
Warstwa malinowa:
- 350 g malin świeżych lub mrożonych
- 80 g cukru
- 150 ml czerwonego wina czerwonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Maliny umieścić w garnku razem z cukrem i częścią wina. Zagotować. Dwie łyżki wina i rozmieszać z mąką. Dodać zawiesinę do malin i gotować, aż frużelina zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć frużelinę malinową, wyrównać. Na wierzch wylać równomiernie krem czekoladowy. Schłodzić w lodówce 3-4 godziny.
Smacznego!
Bardzo elegancka, szalenie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuń