Szybko, smacznie i
prosto? Tak, da się! Soczysty kurczak na szpinaku, obłożony serem feta i
zapieczony w cieście francuskim to doskonała propozycja na szybki obiad
lub ciepłą kolację. Danie ładnie się prezentuje przez finezyjny, ale
wbrew pozorom bardzo łatwy splot wykonany z ciasta. Poniżej znajdziecie
zdjęcie ze szczegółami wykonania :) Gorąco polecam :)
Składniki:
- 8 kawałków kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 kostka sera feta
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- roztrzepane jajko
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć delikatnie kawałki mięsa. Odłożyć.
Ser feta pokroić na grube plastry.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Przekroić wzdłuż i wszerz, tworząc 4 prostokąty. Dzieląc tak dwa opakowania ciasta otrzymamy 8 prostokątów. Na środku każdego płata ułożyć jedną część szpinaku, następnie plaster sera feta i kawałek mięsa. Po bokach ciasta zrobić podłużne nacięcia. Zawijać paski ciasta na przemian z lewej i prawej strony tworząc warkocz. Tak przygotowane sakiewki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 200°C, 25-30 minut.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Sztućce nie tak się kładzie jak na początkowym zdjęciu (na odwrut nóż z widelcem) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za uwagę :) Na odwrót piszemy przez "ó". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń