wtorek, 21 kwietnia 2015

Jaglanka o smaku chałwy z bananem

Jeśli lubicie chałwę ten przepis jest właśnie dla Was :) Niestety, sklepowa wersja tego przysmaku jest bardzo kaloryczna, obfituje w sztuczne dodatki takie jak cukier, a także utwardzone tłuszcze. Nic ciekawego :) Wspominałam już o paście sezamowej tahini, która ma wiele zastosowań zwłaszcza w kuchni wschodniej. Ostatnio upodobałam sobie dodawanie jej do potraw na słodko. Przygotowywałam już owsiankę o smaku chałwy, a teraz zapraszam na pyszną jaglankę z dodatkiem plasterków banana :)




Składniki:
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • plasterki banana
  Kaszę umieścić w garnku, wlać mleko i zagotować. Dodać tahinę i miód, gotować ok 4 minuty, wymieszać. 

Przełożyć do miseczki i podawać z plasterkami banana.

Smacznego!

4 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)