czwartek, 19 marca 2015

Marmurkowa babka cytrynowo-czekoladowa

Tradycje, jeśli chodzi o wypieki różnią się w zależności od regionu. Niektórzy pieką babki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków!






Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki aromatu cytrynowego
  • pół szklanki mleka + kilka łyżek
  • 3 łyżki kakao
 Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem i solą.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać aromat i zmiksować. Po jednym, dodawać jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca. 

Piekarnik rozgrzać do 160*C.

 Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać.

Formę 29 cm x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód wyłożyć ciemną masę, a na wierzch cytrynową. Widelcem zrobić zygzaki. 

Piec 70-90 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!




2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)