Nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż pełna miseczka gorącego budyniu z pysznymi malinami i roztopioną gorzką czekoladą... Gwarantuje, że Was rozgrzeje i poprawi humor na długi czas :) Możemy wykorzystać świeże lub mrożone maliny. Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, mleczna również się sprawdzi. Proponuję ugotować większą ilość kaszy, ponieważ deser jest tak pyszny, że z pewnością zechcecie go przygotować jeszcze nie jeden raz :)
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 200 g malin
Maliny zmiksować i podgrzać w mikrofali lub na palniku uważając, aby się nie przypaliły.
W garnku wymieszać kaszę,
mleko i wiórki. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Zmiksować na
gładki mus. Przelać do miseczki.
Maliny wyłożyć na budyń, w środek wcisnąć kostkę czekolady. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Mmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny :)
Usuń