niedziela, 15 lutego 2015

Szarlotka bez użycia miksera

Najszybsza szarlotka na świecie, do której przygotowania potrzebna jest jedynie miska, tarka i łyżka... no i oczywiście piekarnik! Przepis dla osób, które nie mają wiele czasu, a chcą upiec aromatyczne ciasto przed przyjściem gości. Najlepsza na ciepło posypana cukrem pudrem lub podana z gałką lodów waniliowych.





Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • cynamon
  • 170 g masła prosto z zamrażarki
 Mąkę, cukier i kaszę wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.. Podzielić na dwie części.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Wysypać jedną część suchych składników i wyłożyć połowę jabłek. Oprószyć cynamonem. Postąpić tak samo z drugą częścią składników i resztą jabłek. Ponownie posypać cynamonem, na wierzch wysypać resztę mieszanki. Masło wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Podczas pieczenia masło topi się łącząc suchą warstwę i jabłka. 

Piec 60 minut w 180*C.  Jeden poziom niżej można włożyć blaszkę, aby na nią spłynęło ewentualnie wytapiające się masło. U mnie tego nie było :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)