Najszybsza szarlotka na świecie, do której przygotowania potrzebna jest jedynie miska, tarka i łyżka... no i oczywiście piekarnik! Przepis dla osób, które nie mają wiele czasu, a chcą upiec aromatyczne ciasto przed przyjściem gości. Najlepsza na ciepło posypana cukrem pudrem lub podana z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 kg jabłek
- cynamon
- 170 g masła prosto z zamrażarki
Mąkę, cukier i kaszę wymieszać. Podzielić na trzy części. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.. Podzielić na dwie części.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Wysypać jedną część suchych składników i wyłożyć połowę jabłek. Oprószyć cynamonem. Postąpić tak samo z drugą częścią składników i resztą jabłek. Ponownie posypać cynamonem, na wierzch wysypać resztę mieszanki. Masło wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Podczas pieczenia masło topi się łącząc suchą warstwę i jabłka.
Piec 60 minut w 180*C. Jeden poziom niżej można włożyć blaszkę, aby na nią spłynęło ewentualnie wytapiające się masło. U mnie tego nie było :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)